Forum - News

Sponsored Hide this

Previous Next
By Administrator   #111157
Aug 02, 2018, 8:26pm  | 75,014    0
01 Aug 2018

KLANG, 1 OGOS: Kementerian Kerja Raya akan menjalankan projek menaik taraf laluan di Jalan Kebun dan Jalan Bukit Kemuning di sini, dengan kadar segera bagi memenuhi keperluan dan manfaat umum di kawasan berkenaan.

Menteri Kerja Raya, Baru Bian berkata, satu kajian segera akan dilakukan bagi keperluan itu dan kementerian akan memberi perhatian agar ia dapat diayakan seperti mana diminta komuniti di sini.

“Kita menerima permohonan bagi tujuan ini dan hasil lawatan ke sini, saya memutuskan projek menaik taraf kedua laluan ini perlu disegerakan dan kajian akan dilakukan secepat mungkin bagi merealisasikannya.

“Bagi saya ia satu cadangan baik dan kementerian memandang serius perkara ini kerana kawasan ini juga pesat membangun dengan industri serta terdapat masalah banjir yang perlu diatasi,” katanya kepada media selepas lawatan di kedua kawasan di Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Kandis di sini, hari ini.


Mengulas lanjut, beliau berkata, projek menaik taraf dirancang itu membabitkan jarak laluan sejauh 12 kilometer (km) iaitu enam km bagi Jalan Kebun dan enam km (Jalan Bukit Kemuning dengan kos kira-kira RM230 juta.

Selain itu, katanya, kemudahan lampu isyarat di satu persimpangan jalan di kawasan itu juga turut mendapat pertimbangan kementerian untuk dilaksanakan.

“Walaupun kita akan menghadapi pilihan raya kecil DUN Sungai Kandis tetapi pembangunan ini tetap akan dilaksanakan kerajaan Persekutuan diterajui Pakatan Harapan (PAKATAN).

“Kita adalah kerajaan yang mementingkan rakyat dan tidak mengambil kira fahaman politik kepartian,” katanya.

Projek menaik taraf di kedua laluan itu akan menyebabkan kesesakan lalu lintas dikurangkan dengan dua laluan sedia ada diluaskan menjadi empat laluan di sepanjang 12 km itu.

Turut hadir, Timbalan Menteri Kerja Raja, Anuar Mohd Tahir; ADN Pelabuhan Klang, Azmizam Zaman Huri dan calon PAKATAN, Mohd Zawawi Ahmad Mughni.

Source: SelangorKini
Login is required to join this conversation
Related Post
Tapak Pasar Pandamaran jadi institut belajar memandu
Strong winds bring down ceiling of Bukit Raja toll plaza
MPK steps up spot check on eateries
Busy slip road in Klang will close permanently
MPK PBT pertama laksana apps Smart Parking
Three nabbed over Klang robberies
Sasar Klang tumpuan Peta Pelancongan Malaysia